Yalnızca Google, günde 3,5 milyardan fazla arama yapar. Arama motoru, dünyadaki tahmini 1.9 milyar web sitesini araştırarak alakalı sonuçları 0.5 saniyeden kısa sürede karşımıza getiriyor. Peki bu 0.5 saniye içerisinde mutfakta neler oluyor?
Arama Motoru Nedir ?
Arama motoru; İnternet üzerinde arama yapan kullanıcıların, karşılarına çıkan sonuç listeleme sayfalarına ulaşmalarını sağlayan yazılım sistemleridir. Arama motorları listelemeleri belirli kriterlere dayanarak yaparlar.
Arama Motorları Nasıl Çalışır?
Alakalı sonuçları döndürmek için bir arama motorunun üç şey yapması gerekir;
- Web’deki sayfaların bir listesini veya indeksini oluşturur.
- Bu listeye anında erişir.
- Her arama için hangi sayfaların alakalı olduğuna karar verir.
SEO dünyasında, bu işlem tarama ve dizin oluşturma olarak adlandırılır..
Tarama ve Dizine Ekleme
Web, bağlantılarla birbirine bağlanan ve gittikçe artan bir sayfa topluluğundan oluşur. Arama motorlarının bu sayfaları bulması, bunlarda ne olduğunu anlaması ve dizin olarak bilinen büyük bir veri deposunda saklaması gerekir.
Bunu yapmak için, web sitelerini barındıran alanları taramak amacıyla tarayıcılar veya örümcekler olarak bilinen botları kullanırlar. Tarayıcılar buldukları tüm sunucuların ve barındırdıkları web sitelerinin bir listesini kaydeder. Daha sonra eşzamanlı ve algoritmik olarak her bir web sitesini ziyaret eder ve bilgileri, içerik türlerini (metin, video, JavaScript vb.) Ve sayfa sayısını kaydederek onları “tarar”. Son olarak, diğer sayfalara bağlantıları tespit etmek için ve SRC gibi kod etiketlerini kullanırlar ve daha sonra taranacak siteler listesine eklerler.
Arama motorları sürekli olarak tarar ve dizine ekler, yeni eklenen sayfaları, silinen sayfaları, yeni bağlantıları ve yeni içerikleri takip eder. Bir kişi bir arama yaptığında, arama motorunda arama yapan kişiye sunmaya hazır, tamamen güncellenmiş milyarlarca olası cevap dizini vardır. Tek yapılması gereken bu sonuçları alaka ve niteliklerine göre sıralamak. Sıralamayı tetikleyen bazı kriterler;
Arama Motoru Kriterleri Nelerdir ?
İçerik Türü : Araştırmacılar video ve görüntülerden haberlere kadar farklı içerik türlerini arar. Arama motorları, amacına göre farklı içerik türlerine öncelik verir.
İçerik Kalitesi : Arama motorları, faydalı ve bilgilendirici içeriğe öncelik verir. Bunlar öznel önlemler, ancak SEO uzmanları bunu genellikle kapsamlı, özgün, nesnel ve çözüm odaklı içerikler olarak kabul ediyorlar.
İçerik Tazeliği : Arama motorları, arama yapanlara diğer sıralama faktörlerine göre dengeli en son sonuçları gösterir. Bu nedenle, algoritma tarafından eşit kalitede olduğu düşünülen iki parçadan en son parça ilk önce görünecektir.
Sayfa Popülerliği : Google, bir sayfanın kalitesini, işaret eden bağlantıların sayısına ve bu bağlantıların kalitesine göre yargılayan 1990’ların orijinal PageRank algoritmasının bir varyasyonunu kullanır.
Arama Dili : Herkes İngilizce olarak aramıyor. Arama motorları, sonuçları arama terimiyle aynı dilde önceliklendirir.
Arama Yapılan Yer : Pek çok arama yereldir (örneğin, “yakınımdaki restoranlar”); arama motorları bunu anlar ve uygun olduğunda yerel sonuçları önceliklendirir.
Bu faktörleri göz önünde bulundurarak, arama motorları tarafından bulunup sıralanması daha olası bir içerik oluşturabilirsiniz.
Arama Motoru Pazarlaması Nedir ?
Arama Motoru web’de yapılan aramalar sonucunda belirli kriterlere dayanarak web sayfası sonuçlarını karşımıza getirilmesini sağlayan yazılım sistemleridir. En bilindik arama motorları Google, Yandex, Bing ve Baidu firmalarıdır. Karşımıza çıkan bu arama sonuçları iki türlüdür.
- Organik Sonuçlar (SEO) Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu
- Ücretli Sonuçlar (SEM) Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması
SEM : Arama motoru pazarlaması, pazarlamacının ücretli reklam kullandığı internet pazarlaması şeklidir.
SEO : SEM gibi, SEO’da da amaç, web sitenizin, arama motorlarında web sayfalarının görünümünü artırmaktır. Bu işlemi yapmak için web sitenizi arama motorlarının daha net algılaması için oluşturduğu semantik yapılar ve optimizasyonlar yapılır.
Organik veya ücretli sonuç sayfalarında ürün ya da hizmetinizi arayan kullanıcıların karşısına çıkartma işlemine arama motoru pazarlaması denir.
Hangisini Seçmeliyim ?
Büyüme için sabırsızlanıyorsanız ve güçlü bütçeniz varsa, SEM yararlı bir seçenektir. SEO yaklaşımı ile organik sonuçlarda uzun vadeli sıralama alabilirsiniz.
İlgili yazılar
Amazon Ormanında Boğulmak – Dropshipping
SWOT Analizi Nedir ?
İnsanlar Hangi Anlarda Satın Alırlar? Mikro Anlar
E-posta pazarlamasında ustalaşmak için 9 önemli ipucu
Growth Hacking Nedir ?
Marka Hikayesi Nasıl Anlatılır? Teknikler ve İpuçları
Son Yazılar
Dekoratif Kürek: Evde Şıklığı Yansıtan Pratik ve Estetik Bir Detay
E-posta pazarlamasında ustalaşmak için 9 önemli ipucu
Kullanıcı Etkileşimi İçin Detaylı Rehber
Zamana Yolculuk: Art Deco Stil İç Mekan Tasarımı
Yapay Zeka : Sıradışı Mobilya Tasarımları
Loft Stil İç Mekan Tasarım Rehberi
- Animasyon
- Araçlar
- Dijital Pazarlama
- Fotoğrafçılık
- Grafik Tasarımı
- Haberler
- Hikaye
- İç Mekan Tasarımı
- illüstrasyon
- İncelemeler
- Kreatif Reklam
- Lifestyle
- Marka
- Metaverse
- Mimari Tasarım
- Mobilya Tasarımı
- Motivasyon
- Neyin Nesi
- NFT
- Sanat
- Sosyal Medya
- Tasarım
- Tasarım Sanatçısı
- Tekstil Tasarımı
- UI/UX Tasarım
- Web Tasarımı
- Yapay Zeka
- Yarışmalar