Türkiye nüfusunun% 50’si dahil olmak üzere 2 milyardan fazla insan her sabah bir fincan kahvenin tadını çıkarmaktadır.

Ayrıca kahve ile ilgili birkaç genel soruyu da cevaplamak istiyorum. Bu makale kafein toleransına ve kahveye bağlı kortizol salınımına değinecektir. Tadını çıkar!

Her Gün Kahve İçerseniz Kafein Bağımlısı mı Olursunuz ?

Değişir. Kafein, farklı insanları çok farklı şekilde etkiler, bunun nedeni kısmen genetiğinizin kafeine tepkinizi etkilemesidir. Bu nedenle, sizi zar zor uyandıran bir fincan kahve, arkadaşınızın iki gün uyumasını engelleyebilir.

Bununla birlikte, kafeinin arkasındaki temel mekanizma herkes için aynıdır. Beyniniz size yorgun olduğunuzu söylemek için adenozin adı verilen bir nörotransmiter kullanır; Ne kadar çok adenozin oluşturursanız, o kadar çok yorgun hissedersiniz. Kafein aldığınızda, adenozinin beyninize etki etmesini engelleyerek kendinizi daha uyanık hissetmenizi sağlar.

Bununla birlikte, dikkate alınması gereken farklı bir tolerans türü vardır. Biraz havalı sinirbilim için hazır mısınız?

Beyniniz mevcut durumu korumada iyidir ve değişimi sevmez. Bir ilacı alışkanlık olarak alırsanız, beyniniz ilacın ne zaman geldiğini öğrenir ve etkileriyle savaşmaya hazırlanır.

Örneğin, her sabah kahve içerseniz, beyniniz gelen kafeinle ilişkilendirdiği ipuçlarını (kahvenin kokusu vb.) alır. Kafeinin size vereceği desteği önceden iptal etmek için sizi daha çok yormaya, daha az uyanık tutmaya başlayacaktır. Sonuç: kahveyi daha az hissedersiniz – ve başkasının içtiği kahvenin kokusunu alır ama içmezseniz, uykunuz gelir ve ardından gelen kafein darbesi olmadan uykunuz kaçar. Bu fenomen alkol, ağrı kesiciler ve muhtemelen kahvede olur.

KAHVE KORTİZOLÜ TETİKLİYOR MU?

Kortizol, stresli olduğunuzda saldığınız kötü şöhretli hormondur. Yüksek dozlarda beyin fonksiyonlarını engeller, metabolizmayı yavaşlatır, kasları parçalayıp kan basıncını yükseltir. Hiç halka açık bir konuşmadan önce panik hissettiniz ve söyleyeceğiniz her şeyi unuttunuz mu? Kortizoldeki büyük bir artış böyle hissettiriyor. Ve stres atmak istiyorsanız, kortizolü düşürmek yardımcı olur.

Yine de kortizol o kadar da kötü değil. Aslında, çalışmanız için gerekli. Kortizol sabahları zirve yaparak uyanmanıza yardımcı olur ve sizi strese sokan bir şeyi ne zaman yavaşlatmanız veya durdurmanız gerektiğini bildiren bir gerginlik göstergesi olarak yararlı olabilir. Kortizol ayrıca iltihabı azaltır – bu, örneğin kas dokunuzu yırtan bir egzersize yanıt olarak vücudunuzun salgılamasının nedenlerinden biridir.

Düşük kortizol de bir sorundur. Yetersiz kortizol sizi yorgun, duygusal ve endişeli hissetmenize neden olabilir. Kronik olarak yükselmiş veya tükenmiş kortizolden kaçındığınız sürece, küçük hormonu kendi yararınıza çalıştırabilirsiniz.

Kahve içmeye karşı ortak bir argüman, kortizol salınımını tetiklediğidir, ancak (gevrekleştiğim için beni affet) bu doğru olmayabilir. Kafein (kahve değil) kesinlikle kortizol salınımını tetikler [8]. Aslında, kortizoldeki artış, kafeinin sizi daha tetikte hissettirmesinin bir nedeni.

Birkaç paragraf önce, kafeinin bazı etkilerine karşı nasıl tolerans oluşturduğundan bahsederken hatırlıyor musun? Kortizol salınımı, tolerans oluşturduğunuz etkilerden biridir. Sadece ara sıra kafein alırsanız, kortizolde büyük bir artışa neden olur. Ancak her gün kafein alırsanız (örneğin her sabah kahve içerek) vücudunuz kortizol yanıtını hafifletir [8]. Hâlâ kortizol salgınız, ancak kortizolünüz zaten yetersiz kalmadıkça endişelenecek kadar değil.

Kahvenin kendisi (kafeinden ayrı olarak) kortizol salınımına neden olur mu? Mikotoksinler, en azından farelerde [9,10] yapar ve insanlarda inflamasyona (kortizol salınımının ortak bir tetikleyicisi) neden olurlar. Küf içermeyen kahvenin kortizolu artırıp artırmadığını söylemek zor.

Ne olursa olsun, araştırmalar günlük olarak içerseniz kafeinden kortizol salınımının hafif olduğunu göstermektedir. Çoğumuz için bu küçük çıkıntı sorun olmamalı.