Her gün daha fazla toplantı ve sunumun çevrimiçine taşındığı, hızla değişen bir dünyada, gerekli ortam ve becerilere sahip olmak kesinlikle çok önemlidir. Bir düşünce, bir eyleme götürür, bir organizasyondaki tüm eylemlerin toplamı, başarı ya da başarısızlığın alınmasıdır. Kişinin kendi liderliğini yücelterek düşünceyi kontrol etmeyi öğrenmek, eylemi kontrol etmenin ve böylece bir organizasyonun başarısını tanımlamanın anahtarıdır.

Pazarlama artık yaptığınız şeylerle değil, anlattığınız hikayelerle ilgilidir.

Set Gogin

SUNUMLARINIZA BİR HİKAYEYLE BAŞLAYIN

İşte karşınızda – konuşmanızı canlandıracak ve izleyicilerinizin ilgisini çekecek 8 klasik hikaye anlatma tekniği. Elbette kullanabileceğiniz birçok başka hikaye anlatma tekniği var. Umarım bu yazı size hikayelerin ne kadar etkili olduğunu göstermektedir. Unutmayın markalaşma yolunda hikaye anlatıcılığı en önemli etkenlerdendir. Konuşmanız – konu ne kadar kuru olursa olsun – hikayeyi her şeyin merkezine inşa ederseniz canlandırılabilir.

8 KLASİK HİKAYE ANLATMA TEKNİĞİ

İyi bir konuşmacı, dinleyicilerini bir yolculuğa çıkarır ve onları ilham sahibi ve motive hissetmelerini sağlar. Ancak konuşmanızı fikirlerinizi iletmek ve hedef kitlenizi her an meşgul edecek şekilde yapılandırmak zordur. Şaşırtıcı bir sunum için bu sekiz hikaye anlatma tekniğine yakından göz atalım.

Bir sunum yapıyorsunuz, böylece anlatmak istediğiniz gerçeklerle başlıyorsunuz. Yanlış! İnsanlar hikayeler için donanımlandırılmıştır. Kahramanları, yolculukları, sürprizleri, katmanları ve mutlu sonları severler.

Bu klasik hikaye anlatma tekniklerinden birini öğrenerek izleyicilerinizin kalplerini ve kafalarını yakalayan bir sunum yapın.


1- Monomyth Hikaye Anlatma Tekniği

Monomyth (kahramanın yolculuğu olarak da adlandırılır), dünyanın dört bir yanından birçok halk masalında, mitlerde ve dini yazılarda bulunan bir hikaye yapısıdır.

Bu hikaye anlatım tekniğinde, kahraman evini terk etmeye çağrılır ve zorlu bir yolculuğa çıkar. Bildikleri bir yerden tehditlerle dolu bilinmeyen bir yere taşınırlar.

Büyük bir sınavın üstesinden geldikten sonra, toplumlarına yardımcı olacak bir ödül veya yeni keşfedilmiş bir bilgelikle eve dönerler. Aslan Kral’dan Yıldız Savaşlarına kadar pek çok modern hikaye hala bu yapıyı kullanıyor.

Sunumunuzu şekillendirmek için monomyth hikaye anlatma tekniğini kullanmak, sizi paylaşmak istediğiniz bilgeliğe neyin getirdiğini açıklamanıza yardımcı olabilir. Mesajınızı izleyicileriniz için canlı hale getirebilir.

Kullanım Alanları:

  • Seyirciyi bir yolculuğa çıkarmak
  • Risk almanın faydasını göstermek
  • Yeni keşfedilmiş bir bilgeliği nasıl öğrendiğinizi göstermek

Ayrıca bakınız: Joseph Campbell’ın Kahramanın Yolculuğu adlı kitabı, Japon yo-yo ustası, hayatının tutkusunu bulmanın ilham verici hikayesini ve dünya şampiyonu olmak için izlediği zorlu yolu anlatıyor. Yeni bulduğu becerilerini izleyicilerle paylaşarak kapanıyor ve yolculuğunu tam bir çember haline getiriyor.

Monomyth Hikaye Anlatım Tekniği Örnek Video

Dağ Yapısı Tekniği

Dağ yapısı, bir hikayedeki gerilimi ve dramayı haritalamanın bir yoludur. Monomyth’e benzer çünkü bir hikayede belirli olaylar meydana geldiğinde plan yapmamıza yardımcı olur.

Farklı olarak her zaman mutlu bir sonla bitmiyor. Hikayenin ilk bölümü sahneyi kurmaya veriliyor ve bunu, doruk noktasına ulaşmadan önce bir dizi küçük zorluk ve yükselen aksiyon izliyor.

Bu biraz bir TV dizisine benziyor, her bölümün iniş ve çıkışları var, hepsi sezon sonunda büyük bir final  yapıyor.

Kullanım Alanları:

  • Bir dizi zorluğun üstesinden nasıl geldiğinizi göstermek
  • Yavaş yavaş artan gerilim
  • Tatmin edici bir sonuç çıkarmak

Aimee Mullins, alt bacaklarında fibula kemikleri olmadan doğmaktan ünlü bir atlet, aktris ve model olmaya kadar kişisel bir hikaye anlatmak için dağ yapılı bir konuşma kullanıyor.

Dağ Yapısı Hikaye Anlatım Tekniği Örnek Video

İç İçe Döngüler Hikaye Anlatım Tekniği

İç içe döngüler, birbiri içinde üç veya daha fazla anlatıyı katmanlaştırdığınız bir hikaye anlatma tekniğidir.

En önemli hikayenizi – mesajınızın özünü – merkeze yerleştirirsiniz ve etrafındaki hikayeleri bu temel prensibi detaylandırmak veya açıklamak için kullanırsınız. Başladığınız ilk hikaye, bitirdiğiniz son hikaye, başladığınız ikinci hikaye, sondan ikinci hikaye vb.

İç içe döngüler, bir arkadaşınızın size hayatındaki bilge bir kişiden bahsetmesi gibi çalışır, birine önemli bir ders verir. İlk döngüler arkadaşınızın hikayesidir, ikinci döngüler bilge kişinin hikayesidir. Hikayenin merkezinde alınması gereken önemli ders vardır.

Kullanım Alanları:

  • Nasıl ilham aldığınızı / bir sonuca vardığınızı açıklamak
  • Merkezi bir kavramı açıklamak için analojiler kullanmak
  • Sana bir bilgeliğin nasıl aktarıldığını göstemek

Ayrıca bakınız: Simon Sinek’in TED konuşması, başarılı kuruluşların ‘neden’i ne kadar yerleştirdiğini gösteriyor. Merkezde yaptıkları, ‘ne?’ ve nasıl?’ işlerinin. İç içe döngüler, bu mesajı çerçevelemenin ideal bir yoludur ve izleyicilerinize kimliğiniz hakkında gerçek bir fikir verir.

Chimamanda Ngozi Adichie, hikayeler hakkındaki argümanını eve götürmek için üniversitedeki deneyimlerinin çerçevesini ve Batı dünyasında Afrika’nın nasıl algılandığını kullanıyor.

İç İçe Döngüler Hikaye Anlatım Tekniği Örnek Video

Mini Grafikler Tekniği

Mini grafikler, sunum yapılarını haritalamanın bir yoludur. Grafik tasarımcı Nancy Duarte, Resonate adlı kitabında ünlü konuşmaları grafiksel olarak analiz etmek için mini grafikler kullanıyor.

En iyi konuşmaların, sıradan dünyamızı ideal, gelişmiş bir dünya ile karşılaştırdıkları için başarılı olduğunu savunuyor. Olabilecek olanı karşılaştırırlar.

Bunu yaparak, sunum yapan kişi toplumumuzda, kişisel hayatımızda ve işlerimizde yaşadığımız sorunlara dikkat çekiyor. Sunum yapan kişi, dinleyicilerde bir değişim arzusu yaratır ve besler.

Bu, izleyicilerinizi sizi desteklemeye motive edecek oldukça duygusal bir tekniktir.

Kullanım Alanları:

  • İzleyicileri harekete geçmeye teşvik etmek
  • Umut ve heyecan yaratmak
  • Bir takip oluşturma

Ayrıca bakınız: Rezonate, Nancy Duarte

Martin Luther King’in konuşması dünya çapında ünlüdür çünkü günün ırkçı, hoşgörüsüz toplumunu, tüm ırkların eşit muamele gördüğü ideal bir gelecek toplumuyla karşılaştırır.

Mini Grafikler Hikaye Anlatım Tekniği Örnek Video

Hikayenin Ortasından Başlama Tekniği

Bu hikaye anlatımı, hikayenize aksiyonun başladığı andan itibaren anlatmaktır. Oraya nasıl vardığınızı açıklamaya en baştan başlamazsınız.

İzleyicilerinizi hikayenizin en heyecan verici kısmına çekerek baştan itibaren heyecan duyacaklar ve ne olacağını öğrenmek için merak edecekler.

Ancak dikkatli olun – çok fazla eylemi hemen vermek istemezsiniz. Tuhaf veya beklenmedik bir şeyi ima etmeyi deneyin – daha fazla açıklama gerektiren bir şey. Geri dönüp hikayenizin sahnesini belirlerken izleyicilerinize onları bağlamaya yetecek kadar bilgi verin.

Bu yalnızca daha kısa sunumlar için işe yarar – eğer çok uzun süre anlatmaya kalkışırsanız izleyicileriniz hüsrana uğrayacak ve ilgilerini kaybedecektir.

Kullanım Alanları:

  • Başından itibaren dikkat çekmek
  • Bir kitlenin çözüme odaklanmasını sağlamak
  • Hikayenizde önemli bir ana odaklanmak

Zak Ebrahim, babasının 1993 Dünya Ticaret Merkezi bombalamasını planlamaya yardım ettiğinin açığa çıkmasıyla konuşmaya başlıyor. Seyircisi, çocukluğundaki olayları ve babasının mahkumiyetinden sonra izlediği yolu anlatmaya başlarken, başından beri sarsılıyor.

Hikayenin Ortasında Anlatarak Başlama Tekniği Örnek Video

Fikirleri Birleştirme Tekniği

Fikirleri birleştirmek, izleyiciye farklı düşünce tarzlarının bir ürün veya fikir oluşturmak için nasıl bir araya geldiğini gösteren bir konuşma yapısıdır.

Bir hareketin doğumunu göstermek için kullanılabilir. Ya da tek bir fikrin, tek bir hedef için çalışan birkaç büyük zihnin sonucunu açıklayın.

Fikirleri bir araya getirmek, iç içe geçmiş döngüler yapısına benzer, ancak bir hikayeyi tamamlayıcı hikayelerle çerçevelemek yerine, birkaç hikayenin nasıl eşit olduğunu gösterebilir.

Bu teknik, dünyanın en büyük ortaklıklarından bazılarının hikayelerini anlatmak için kullanılabilir – örneğin, web geliştiricileri Larry Page ve Sergey Brin.

Larry ve Sergey, Stanford’un doktora programında 1995 yılında tanıştılar, ancak ilk başta birbirlerinden hoşlanmadılar. İkisinin de harika fikirleri vardı, ancak birlikte çalışmayı çok buldular. Sonunda birlikte bir araştırma projesi üzerinde çalışırken buldular. Google haline gelen bir araştırma projesi.

Kullanım Alanları:

  • Harika beyinlerin nasıl bir araya geldiğini gösteriyor
  • Tarihin belirli bir noktasında bir gelişimin nasıl gerçekleştiğini göstermek
  • Simbiyotik ilişkilerin nasıl oluştuğunu göstermek

Ayrıca bakınız: Steven Johnson’ın, işbirliğinin tarihin en iyi fikirlerinden bazılarını nasıl beslediğini açıkladığı TED konuşması

John Bohannon ve Black Label Movement, bilim adamlarının ve dansçıların sıkıcı sunumlara heyecan verici, dinamik bir alternatif oluşturmak için nasıl bir araya geldiklerini (sözlü olarak ve dans yoluyla) açıklıyor.

Birleşik fikirler ile hikaye anlatma tekniği örnek video

Yanlış Başlangıç Tekniği

‘Yanlış başlangıç’ hikayesi, görünüşte tahmin edilebilir bir hikaye anlatmaya başladığınız, beklenmedik bir şekilde bozmadan ve yeniden başlatmadan önce anlatılır. İzleyicilerinizi sahte bir güvenlik duygusuna çekiyorsunuz ve ardından masaları çevirerek onları şok ediyorsunuz.

Bu format, bir şeyde başarısız olduğunuz ve “başlangıca geri dönmeye” ve yeniden değerlendirmeye zorlandığınız bir zamandan bahsetmek için harikadır. Bu deneyimden öğrendiğiniz şeyler hakkında konuşmak için idealdir. Ya da probleminizi çözmenin yenilikçi yolu.

Ama en iyisi, hedef kitlenizin beklentilerini bozacak ve mesajınıza daha yakından dikkat etmeleri için onları şaşırtacak hızlı bir dikkat saldırısıdır.

Kullanım Alanları:

  • Kitlenin beklentilerini bozmak
  • Esnek bir yaklaşımın faydalarını göstermek
  • İzleyiciyi meşgul etmek

Ayrıca bakınız: Geriye dönük süreklilik, bir hikaye anlatıcısının geri dönüp hikayesindeki ‘gerçekleri’ değiştirmesidir. Anlattığınız hikayede bir karakter iseniz, geri dönüp kendi hikayenizi şaşırtıcı bir şekilde yeniden anlatmak için yanlış bir başlangıç ​​kullanabilirsiniz.

J K Rowling, Harvard’daki konuşmasına tipik bir şekilde başlıyor. Üniversitedeki zamanından ve ailesinin beklentilerinden bahsediyor. Seyirci ondan yazma kariyerinin artan başarısı hakkında konuşmasını bekler – bunun yerine yirmili yaşlarında, hayatta ‘başarısız olduğunu’ hissettiği bir zamana odaklanır.

Yanlış Başlangıç Hikaye Anlatma Tekniği Örnek Video

Taç Yaprağı Tekniği

Petal yapı, birden fazla konuşmacıyı veya hikayeyi tek bir merkezi konsept etrafında düzenlemenin bir yoludur. Anlatmak istediğiniz birkaç bağlantısız hikayeniz veya açıklamak istediğiniz şeyler varsa – hepsi tek bir mesajla ilgili ise kullanışlıdır.

Merkeze dönmeden önce hikayelerinizi tek tek anlatıyorsunuz. Bir hikaye diğerini tanıtırken yapraklar örtüşebilir, ancak her biri kendi içinde tam bir anlatı olmalıdır.

Bunu yaparken, merkezi teorinizin etrafına zengin bir kanıt örgüsü örebilirsiniz. Veya fikriniz etrafında güçlü duygusal izlenimler.

Hedef kitlenize tüm bu önemli hikayelerin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu göstererek, mesajınızın gerçek önemini ve ağırlığını hissetmelerini sağlarsınız.

Kullanım Alanları:

  • Bir hikayenin veya sürecin zincirlerinin birbiriyle nasıl bağlantılı olduğunu göstermek
  • Birkaç senaryonun bir fikirle nasıl ilişkili olduğunu gösterme
  • Birden fazla konuşmacının merkezi bir tema etrafında konuşmasına izin verme

Ayrıca bakınız: Carnegie Mellon Üniversitesi’nin hikaye düğümleri kılavuzu

Yine Simon Sinek! Teorisi iç içe geçmiş döngülere mükemmel bir şekilde katkıda bulunabilir, ancak konuşmasını taçyaprak bir yapıda sunmayı kendisi seçti. İzleyicilerine fikirlerini açıklamaya yardımcı olacak bir dizi hikaye anlatıyor ve her biri mesajını daha da güçlendiriyor.

Taç Yaprağı Hikaye Anlatma Tekniği Örnek Video

Hikayeyle başlayın – gerisi teferruat!

Caner Gürpınar