Marka kimliği nedir ?
Marka uzmanı Marty Neumeier, bir marka kimliğini “bir markanın dış markası, ticari markası, adı, iletişimi ve görsel görünümü de dahil olmak üzere dışa aktarımı” olarak tanımlar. insanlara. (Bazen bu, nasıl ses çıkardığını, tadına baktığını, hissettiğini ve hatta kokladığını bile içerir.)
Nihayetinde marka kimliği, dünya ile iletişim kurmanın, kendinizi rekabet ortamında farklı kılmanın ve insanları sizinle iletişim kurmaya teşvik eden bir marka deneyimi yaratmanın bir yoludur.
Bazı markalar bir sanatta marka kimliğini yükseltir (Apple, LEGO veya Levi’leri düşünün), bazıları ise oyun alanına girmelerini sağlar ( Warby Parker veya Casper ). Bu marka yıldızları başarılılar çünkü kim olduklarını ve neden var olduklarını biliyorlar. Zayıf kimliğe sahip markalar sık sık mücadele ederler çünkü ya kim olduklarını bilmiyorlar ya da iyi iletişim kurmak için mücadele ediyorlar. Sizin markanızın etkili olup olmadığından emin değil misiniz ? İşte 9 İpucu
Markanızın gelecekte başarılı olmasını ve büyümesini istiyorsanız, özünüzü tam olarak ileten ve sizinle birlikte gelişebilecek kadar esnek bir marka kimliği oluşturmalısınız. Ama bu bir gecede olmaz. Derin düşünmeyi, güçlü iletişim ve tasarım becerisine sahip bir ekibi ve markanızı yakından tanımanızı gerektirir. Ancak, doğru rehberliğe sahip olduğunuz sürece mükemmel sonuçlarla karşılaşırsınız. Neyse ki, yalnız değilsiniz.
Marka Kimliği Nasıl Hazırlanır ?
Süreci sizin için kısaltmak için, özellikle bir marka kimliğinin görsel unsurlarına odaklanan bir marka kimliği oluşturmaya yönelik bu adım adım kılavuzu hazırladık. Bu süreç korkutucu görünebilir, ancak yaratıcı ortaklarımızla ve kendi markamızla birçok kez yaşadık, bu yüzden kaçınılması gereken hataları ve herkes için nasıl kolaylaştıracağını ilk elden biliyoruz.
Markanız henüz başlangıç aşamasındaysa veya yeniden markalaşmaya hazırlanıyorsa ve nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, işlem boyunca sorunsuz bir şekilde ilerlemek ve sizi başarıya hazırlayan daha güçlü bir marka kimliği oluşturmak için bu ipuçlarını izleyin. Hazır mısınız ?
Marka Stratejinizi Tanımlayın
Marka kimliğiniz, marka stratejinizi uygulamanıza yardımcı olacak bir araçtır. Stratejiniz, tam olarak neyi başarmaya çalıştığınızı ve onu nasıl başaracağınızı özetleyen ayrıntılı bir plandır. Marka kimliğiniz, içerik stratejinizle birlikte, bu hedeflere ulaşmanıza izin verecek şekillerde iletişim kurmanıza yardımcı olur.
Bu nedenle, marka kimliğinize odaklanmadan önce, tamamen genişletilmiş bir stratejiye sahip olmak önemlidir. Yaratıcı süreçlerden geçerken, bazı marka stratejisi unsurlarını ele alacağız, ancak bu yazıda çoğunlukla marka kimliğinizi tasarlama sürecine odaklanacağız.
Başarıya hazırlanmak için, görsel tasarımınız birlikte çalışacağından stratejinizi tamamlamak ve markanızın temel değerlerini, marka sesini ve marka mesajlaşma mimarisini (yani konumlandırmanız, değerler, tagline ve marka hikayelerini anlamak önemlidir.
Marka stratejinizi belgelendirmediyseniz, bir marka stratejisi oluşturmak için stressiz rehberimizi takip edin. Marka stratejinizi kağıda döktüğünüzde marka kimliğine odaklanabilirsiniz.
Adım 2: Bir Marka Kimliğinin Ne Olduğunu ve Neyin Büyük Olduğunu Anlayın
Logo ve renk paleti tek başına marka kimliği oluşturmaz. Kimliğinizi tasarlarken, web sitenizden paketlemenize kadar her şeye uygulanabilecek kapsamlı bir görsel dil oluşturmanız gerekir. Markanıza bağlı olarak, ihtiyaçlarınız daha kapsamlı olabilir, ancak temel bir marka kimliği neler içerir bir bakalım ;
- Logo
- Renkler
- Matbaa Ürünleri
- Tasarım
- Fotoğrafçılık
- Örnekleme
- Veri görselleştirme
- Etkileşimli elemanlar
- Video ve Gifler
- Web tasarımı
Bununla birlikte, bu unsurları tasarlamanız etkili oldukları anlamına gelmez. Güçlü bir marka kimliğinin hem ekibiniz, marka danışmanları, içerik oluşturucuları hem de onunla etkileşime girecek kişiler yani müşteriler için herkes için çalışması gerekir. Tasarım sürecine girerken, marka kimliğinizin aşağıdaki özelliklere sahip olduğundan emin olun;
Belirgin : Rakipler arasında öne çıkıyor ve çalışanlarınızın dikkatini çekiyor.
Unutulmaz : Görsel bir etki yapar. (Apple’ı düşünün: Logo öyle akılda kalıcıdır, ürünlerine yalnızca logo (adlarını değil) ekler.)
Ölçeklenebilir ve esnek : Marka ile büyüyebilir ve gelişebilir.
Bütünsel : Her parça marka kimliğini tamamlar.
Bu unsurlardan herhangi biri eksikse, marka ekibinizin işlerini iyi yapması zor olacaktır.
Araştırmanızı yapın
Bir markalaşma projesine başladığınızda, her bir aşamaya felsefi ve son derece kritik bir bakış açısıyla yaklaşmak istersiniz. Markanızın özüne ulaşana kadar inceleyin, Ancak bu saf bilgiye sahip olduğunuzda, onu görsel bir dile çevirebilirsiniz.
Bu, tasarıma dalmadan önce makul miktarda araştırma yapmak anlamına gelir. Evet, bu en zahmetli aşamadır. Ancak görsel dilinizin dayanacağı temeli oluşturmak çok önemlidir. Burada hedefiniz, kiminle iletişim kurmaya çalıştığınız, rakiplerinizin kim olduğu ve markanızın nerede durduğu hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi toplamaktır.
Ekip Oluşturun
Marka kimliğiniz tüm dünyayla etkileşime giren “yüz” dür. Yarattığınız şey, kim olduğunuzu doğru bir şekilde iletmelidir. Bununla birlikte, yaygın bir yanılgı, bir marka kimliğinin sadece markanızın sunmak istediği şey hakkında bilgilendirilmesidir. Bu tamamen doğru değil. Ayrıca, markanızın müşterilerinin ne yapmak istediği veya etkileşim kurmaya alışkın olduğu kişiler tarafından da bilgilendirilir. Kimliğiniz onlarla yanılmıyorsa, etkili olmayacak.
Bu, markanızın müşterilerinin logo renginizi seçeceği anlamına gelmez; onların ihtiyaçlarını, isteklerini ve değerlerini anladıktan sonra daha etkili tasarım seçimleri yapacağınız anlamına gelir. Kime ulaşmaya çalıştığınızı anlamak için, farklı hedef segmentlerinizi temsil eden kişiler oluşturmak için bu kolay alıştırmayı deneyin. Bu kişiler, bu kişilerin kim olduğu ve onları neyin yönlendirdiği konusunda size bilgi veren hem demografik hem de psikografik bilgileri tanımlar.
Öncelikli hedef kitlenizin (müşteriler) ötesinde, ikincil veya üçüncül grupların markanızı (örneğin, diğer markalar veya potansiyel çalışanlar) nasıl algılayabileceğini de düşünebilirsiniz. Bu bilgi aynı zamanda tasarım kararlarınızı da etkileyebilir.
Rekabetinizi Belirleyin
Bir marka kimliği oluşturmak tamamen farklılaşma ile ilgilidir: markanızı görünür, alakalı ve benzersiz kılmak. Bununla birlikte, rekabetçi ortamınızı kesin olarak anlamadan, karışması kolaydır. Bu nedenle, yalnızca rekabetinizin kim olduğunu değil, markanızın algı ve sunum açısından nasıl karşılaştırılacağını anlamak çok önemlidir.
Rekabetin anlık görüntüsünü almak için kapsamlı bir rekabet analizi yapın. Daha önce yapmadıysanız, işte bunun için bir rehber. Her şeyi belgelendirmenize yardımcı olması için bu şablonun bir kopyasını da oluşturabilirsiniz.
Sürecin içinde ilerlerken, rakiplerinizin kendilerini ortak görsel unsurlar, trendler, sektöre özgü görsel temalar, marka kişilikleri vb.
Örneğin, bir zamanlar bir marka için rekabetçi bir araştırma yaptık ve tüm rakiplerinin aynı dört rengi kullandığını gördük. Pek çok endüstri aynı görsel unsurlara yönelme eğiliminde olduğundan (Netflix ve YouTube’un kırmızı rengini düşünün) bu pek de yaygın değildir, ancak farklılaşmak için harika bir fırsat olduğunu ortaya koydu.
İlgili yazılar
Marka Hikayeleri : Starbucks Logosu
Tipografi ve Marka İlişkisi
Marka Buzdağının Görünen Yeri midir?
Renklerin Pazarlamadaki Önemi
Vestel Almanya’ya Şarj İstasyonu İhraç Ediyor
Nike NFT Sanal Ürünleri İçin Düğmeye Bastı
Son Yazılar
Dekoratif Kürek: Evde Şıklığı Yansıtan Pratik ve Estetik Bir Detay
E-posta pazarlamasında ustalaşmak için 9 önemli ipucu
Kullanıcı Etkileşimi İçin Detaylı Rehber
Zamana Yolculuk: Art Deco Stil İç Mekan Tasarımı
Yapay Zeka : Sıradışı Mobilya Tasarımları
Loft Stil İç Mekan Tasarım Rehberi
- Animasyon
- Araçlar
- Dijital Pazarlama
- Fotoğrafçılık
- Grafik Tasarımı
- Haberler
- Hikaye
- İç Mekan Tasarımı
- illüstrasyon
- İncelemeler
- Kreatif Reklam
- Lifestyle
- Marka
- Metaverse
- Mimari Tasarım
- Mobilya Tasarımı
- Motivasyon
- Neyin Nesi
- NFT
- Sanat
- Sosyal Medya
- Tasarım
- Tasarım Sanatçısı
- Tekstil Tasarımı
- UI/UX Tasarım
- Web Tasarımı
- Yapay Zeka
- Yarışmalar