20. yüzyılın ilk aşamalarından beri soyut tasarım, günümüz sanatının merkezi bir özelliği olmuştur.
Saflık, sadelik, düzen ve maneviyat gibi erdemleri temsil eden, genellikle ayrı bir ahlaki boyut taşıdığı görülen bir sanat biçimidir.
‘Soyut tasarım’ ile ne kastedilmektedir ?
Soyut tasarım, görsel gerçekliği doğru bir şekilde tasvir etmeye çalışmayan işler yaratmak için şekil, biçim, renk ve hareket işaretlerinin dilini kullanır. Aslında, ‘soyut’un kendisi, ‘bir şeyi başka bir şeyden geri çekmek veya ayırmak’ anlamına gelir.
Bir manzara, nesne veya figüre dayalı ve içinde doğal formların büyük ölçüde basitleştirildiği veya düzenlendiği çalışmalara uygulanan bir terimdir. Bu, geometrik şekiller veya jest işaretleri şeklinde olabilir.
‘Soyut’ bu tür sanatı tanımlamak için kullanılan bir kelimedir, ancak bazı sanatçılar yaratıcı çıktılarını karakterize etmek için ‘nesnel olmayan’ veya ‘somut’ terimlerini seçmektedir.
Soyut tasarımın temel ilkeleri nelerdir ?
Görünüşüne rağmen, soyut sanat yapılandırılmıştır ve bu şekilde tanımlanmasına izin veren dört temel ilkeyi takip eder.
Üçte bir kuralı
Üçler Kuralı’nın arkasındaki temel önerme, bir görüntüyü zihinsel olarak yatay ve dikey üçlülere bölerek dokuz bölüm oluşturmaktır. Ardından, parçanızın en önemli görsel öğelerini bu çizgiler boyunca veya noktaların birleştiği yerlere konumlandırıyorsunuz.
Buradaki fikir, her soyut sanat eserinin, parçanın geri kalanından daha fazla göze çarpan bir alana sahip olması gerektiğidir. Bu nokta bir resmin tüm odağı olacak ve bu nedenle renk, şekil, biçim ve dokunun en ilginç kullanımını içermelidir.
Üçte bir kuralı, bir parçanın izleyiciye mümkün olduğunca görsel olarak çekici gelmesini sağlar.
Eşsiz köşeler
Soyut sanatın ikinci temel ilkesi, her bir köşenin farklı olmasını sağlamak ve esasen sanatçıları çeşitliliği benimsemeye teşvik etmektir.
Bir izleyici tarafından fark edilmek için ilgi çekici, benzersiz ve ilham verici olmalıdır.
Diyagonal yöntem
Birçok ortam, bir eserin içindeki öğeler çapraz olarak konumlandırılırsa daha ilginç ve estetik olarak hoş olduğunu belirten bir kavram olan köşegen yöntemini kullanır.
Bu kompozisyon göze çarpıyor ve daha karmaşık bir parça oluşturarak izleyiciyi sanatçının niyetini ve altında yatan kavramı sorgulamaya teşvik ediyor.
Değer bileşimi
Çalışmanızın güçlü bir değer kompozisyonuna sahip olmasını sağlamak, soyut sanat ve tasarımın temel bir bileşenidir. Farklı öğelerin ses düzenlemesini kullanarak, en pasif izleyicinin bile ilgisini çekecek güçlü bir parça oluşturabilirsiniz. Bu kompozisyon öğeleri, şeklin kullanımını, bunların göreli değerini, çizgilerini, değer sözleşmesini ve renk sıcaklığını içerebilir.
Çoğu sanatçı ve sanat eleştirmeni, neyin iyi sanatı oluşturduğuna dair bir içgüdüye sahip olacak ve genellikle etkili ve göz alıcı bir kompozisyonu tanıyabilecektir. Bununla birlikte, bu nadiren doğal olarak veya doğaçlama yapan bir sanatçı tarafından elde edilir; bunun yerine, bu unsurlar gerçekten harika bir sanat eseri yaratmak için dikkatli ve titiz bir planlama gerektirir.
Ünlü soyut tasarımcılar ve sanat eserleri
19. yüzyılın sonlarında soyut sanatçılar ortaya çıkmaya başlamıştı. Perspektif mantığıyla desteklenen Rönesans sanatının kısıtlayıcı kurallarından kurtulmaya hevesliydiler ve yalnızca gerçekliği olabildiğince yakın bir şekilde kopyalamaya çalıştılar.
Burada, tür üzerinde önemli bir etkiye sahip olmaya devam eden en ünlü soyut sanatçıları belirliyoruz.
Jackson Pollock
Pollock, soyut dışavurumcu hareketin arkasındaki en saygın ve önde gelen güçlerden biridir. Radikal stili, dinamik resimlerinin çoğunda görülen damlama tekniği nedeniyle dünya çapında tanınmaktadır.
Muhtemelen en dikkat çekici olanı, 1952’den itibaren, bir dizi göz alıcı şekil ve çizgi oluşturan, sıçrayan renklerden oluşan bir kolaj olan ‘Yakınsama’dır.
Soyut sanatın fikirlerini örnekleyen bir eserdir ve ifade ve ifade özgürlüğünü düzenlemesi nedeniyle sanat tarihinde önemli bir gelişme olarak görülmektedir.
Eğitimsiz bir göze, bunun gibi soyut bir çalışma, kaostan başka bir şey göstermeyebilir. Bununla birlikte, bu parça aracılığıyla Pollock, yaklaşan Komünizm tehdidi ve Rusya ile bir Soğuk Savaş korkusu hakkındaki düşüncelerini ifade edebildi. Bu nedenle, ‘Yakınsama’, ‘Amerika’nın temsil ettiği her şey dağınık ama derin bir pakete sarılmış’ olarak tanımlanmıştır.
Vasily Kandinsky
Soyut resmin erken dönem şampiyonlarından Wassily Kandinsky, grup sergilerinde sergileyerek türün yolunu açan soyut sanatçılardan oluşan bir kolektif olan rezil Soyutlama-Création’ın bir üyesiydi.
Kandinsky’nin etkisi anıtsaldı ve kariyeri boyunca 600’den fazla eser üretti. 1913 tarihli “Beyaz Çizgilerle Boyama” adlı eser, özellikle 41,6 milyon dolara satıldı. Bununla birlikte, tartışmasız en ünlü ve önemli eseri, 1939 tarihli ‘Bileşim X’tir. Bu, ‘Kompozisyonlar’ başlıklı dizinin son parçasıydı ve nihayetinde biçim ve ifadenin saflığı konusundaki keşfini tamamladı. Bu çalışmayı içine alan bir renk olan siyahın kullanımından kaçınan seleflerinden farklılığı nedeniyle sıklıkla eleştirilir.
Birçokları için siyah, Kandinsky’nin evrene ve onun karmaşıklığına olan ilgisinin temsilcisidir. Bununla birlikte, aynı derecede, hem bu iş dizisinin hem de hayatının sonunu ifade eder – çünkü tamamlanmasından beş yıl sonra vefat etti.
Gerhard Richter
Gerhard Richter, çeşitli fotogerçekçilik, karma medya enstalasyonları ve soyut sanat portföyüyle tanınan çağdaş, çok disiplinli bir sanatçıdır.
1970’lerin sonlarında soyut resimler üretmeye başladı ve inkar edilemez derecede basit ve gerçek duyguları ileten işler yarattı.
1982’de Richter, “Soyut resimler kurgusal modellerdir, çünkü ne görebildiğimiz ne de tanımlayabildiğimiz, ancak varlığını varsayabileceğimiz bir gerçekliği görünür kılarlar.”
Pek çok inanılmaz eseri var ama 1986’dan kalma ‘Soyut Resim 599’ belki de soyut eserlerinin en dikkate değer olanı. Sanatçının en sevdiği parçalardan sadece biri değil, aynı zamanda en pahalısı. En son beş yıl önce Londra’daki Sotheby’s’de 14 milyon sterlin ile 20 milyon sterlin arasında satıldığı kaydedildi.
‘Soyut Resim 599’, anlam ve anlamsızlığın esrarengiz kesişimine ilişkin derinlemesine araştırması için dikkat çekicidir. Gerçekten de, Richter’in soyut çalışmaları kendi bütünlüğü içinde hem temsilin sınırlarını, hem algının doğasını hem de görsel bilişin işlevlerini sorgular.
Piet Mondrian
Piet Mondrian, geometrik soyut sanatıyla tanınan, 20. yüzyılın en tanınmış soyut sanatçılarından biridir.
Evrensel saflığın, Hollandalı öncü tarafından soyut resim türü için benimsenen bir terim olan De Stijl olarak da bilinen ‘Neo-Plastik’ aracılığıyla ifade edilebileceğine inanıyordu.
Denge ve kompozisyon uyumu, renklerin yerleşimine, kullanılan yüzeylere ve her bir öğenin boyutuna odaklanan çalışmalarının kilit unsurlarıdır.
Her parça, benzersiz bir dinginlik duygusu elde etmek için özenle hazırlanmış ve titizlikle tasarlanmıştır.
Mondrian’ın 1930 tarihli ‘Kırmızı, Mavi ve Sarı Kompozisyon II’si şüphesiz onun en ikonik eseridir. Sanat, müzik, moda ve mimarlık endüstrilerini geri dönülmez bir şekilde etkileyerek popüler kültür üzerinde derin ve kalıcı bir etkisi oldu. Pek çok kişinin, kontrast düzenlemesiyle sanatçının çabaladığı bir dengeye ulaştığını hissettiği bir eser: renk olmayanlar ve ana renkler; dikey ve yatay. Basit bileşimi, evrensel güçleri Mondrian’ın gördüğü şekliyle gerçekten temsil etmek için her öğeyi en temel biçimine indirger.
İlgili yazılar
Web Sitesinin İdeal Yapısı Nasıl Olmalıdır ?
Tasarım Trend Raporu: Pop Art Tasarım
Koronavirüs Maskeleri Paris Moda Haftasında Görücüye Çıktı
Web Banner Tasarımı Ölçüleri Kaçtır ?
Dünyanın En Büyük Müzayede Evi: Cristie’s
Işık Sanatı ve Ünlü Işık Sanatçıları
Son Yazılar
Zamana Yolculuk: Art Deco Stil İç Mekan Tasarımı
Yapay Zeka : Sıradışı Mobilya Tasarımları
Loft Stil İç Mekan Tasarım Rehberi
Büyüme pazarlaması için rehber
Kurumsal Marka Kimlik Tasarımı Nasıl Yapılır ?
- Animasyon
- Araçlar
- Dijital Pazarlama
- Fotoğrafçılık
- Grafik Tasarımı
- Haberler
- Hikaye
- İç Mekan Tasarımı
- illüstrasyon
- İncelemeler
- Kreatif Reklam
- Lifestyle
- Marka
- Metaverse
- Mimari Tasarım
- Mobilya Tasarımı
- Motivasyon
- Neyin Nesi
- NFT
- Sanat
- Sosyal Medya
- Tasarım
- Tasarım Sanatçısı
- Tekstil Tasarımı
- UI/UX Tasarım
- Web Tasarımı
- Yapay Zeka
- Yarışmalar