Pop art tasarımı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerika ve İngiltere’nin artan refahı ve tüketimciliğinden ortaya çıkan sanat popülizmine dayalı bir harekettir. Pop art tasarımına, çizgi romanlar, reklamlar ve ortalama bir kişinin erişebileceği günlük nesneler gibi popüler kültürde bulunan görsellere ve temalara odaklanmasıyla karakterize edilen güzel sanatların seçkinciliğine karşı bir isyan deyin.
1950’lerdeki başlangıcından 1960’lardaki en parlak günlerine kadar bu tarz, pop kültürünün sıradan ve hatta yapışkan özelliklerini kutlamak için ironiye dayanıyordu ve bu da çoğu zaman modern sanat perspektifinden ikonik ve unutulmaz eserlerle sonuçlandı.
O dönem için kesinlikle avangard olan pop art tasarım, Andy Warhol ve Roy Lichtenstein gibi tanınmış isimlerin katkıda bulunduğu ünlüler arasındadır. Tasarımları sadece gösterişli ve renkli olmakla kalmıyor, aynı zamanda sanatçıları şaheserlerini yaratmak için yeniden üretim ve işleme gibi tekniklerden yararlandı. İşte bugün pop art olarak bildiğimiz pop kültürü ve tüketimcilikle olan aşk ilişkisine bir bakış.
Pop Art’ın Özellikleri
Tasarıma bu yaklaşım son derece akılda kalıcı. Başka bir deyişle: Onu gördüğünüzde anlayacaksınız. Stil sıradan nesneleri kutladığı için neredeyse bir tür ikilik, ancak bunu o kadar gösterişli bir şekilde yapıyor ki tasarımları öne çıkıyor. Yüksek sanatın öne çıkan temalarına bir başkaldırı olduğu için bu eserlerde din, mitoloji ya da tarihten etkilenme gibi destansı temalar görmeyeceksiniz. Bununla birlikte, ünlü katkıda bulunanların çoğu grafik tasarım (Warhol gibi) geçmişine sahip olduğundan, tasarımları canlı ve gözler için bir şölen. Hayran olduğunuz tasarımın bir pop art eseri olup olmadığını buradan anlayabilirsiniz. Genellikle:
- Canlı renklerle patlar
- İlginç tipografi ile dikkatinizi çeker
- Zany şekiller, desenler ve çizgiler içerir
- Çok sayıda kitle iletişim aracı, reklam, ticari ve popüler kültür görseli içerir
- Günlük ve sıradan temaları, konuları ve nesneleri içerir
- Popülist bir çekicilik veya ton sergiliyor
- Stilize edilmiş illüstrasyonları ve çizimleri görüntüler
- Güzel sanatlar ve alçakgönüllülük arasındaki çizgileri bulanıklaştırır
- Herhangi bir sayıda kaynak ve etkiden ödünç alır ve alır
- Duygusal olarak mesafelidir ve çağdaş dünya hakkında fazla tutku içermez
- Daha genç bir kitleye yöneliktir
Grafik Tasarımda Pop Art
Grafik tasarım, muhtemelen Warhol gibi önde gelen savunucuların grafik tasarım işinde çalıştığı için pop sanatçılarının en büyük oyun alanıdır. İşte grafik tasarımdaki bu eğilimin çok çekici örnekleri.
Demuth’un 1928 tablosu, tasarımın evrimi için birkaç nedenden dolayı önemlidir. Birincisi, bir pop kültürü imajını kutlaması ve çarpıcı, cesur ve canlı renk ve şekillerin kullanılması nedeniyle, zamanının on yıllar ötesinde, genellikle pop art’ın öncüsü olarak kabul edilir. İkincisi, sağduyulu gözlemciler bu sanat eserinin o dönemde yükselişte olan Kübizm ve Fütürizm’den büyük ölçüde ilham aldığını fark edeceklerdir.
Web Tasarımında Pop Art
Web tasarımının en ilginç uygulamalarından biri, özellikle bu hareket kadar ilginç bir stille, bir web sayfasını tasarlamak için bir gerileme stili kullanmaktır. İşte pop sanattan ilham alan favori web sitelerinden bazıları.
Bu makale ilginizi çekebilir : Soyut (Abstract) Tasarım Nedir ?
Başlıca Kategoriler: NFT Haberleri | Tasarım Haberleri | Haberler
İlgili yazılar
Soyut Tasarım ( Abstract design ) Nedir ?
Web Tasarımında Tipografi Kuralları
Dünyanın En Büyük Müzayede Evi: Cristie’s
Web Banner Tasarımı Ölçüleri Kaçtır ?
Son Yazılar
Zamana Yolculuk: Art Deco Stil İç Mekan Tasarımı
Yapay Zeka : Sıradışı Mobilya Tasarımları
Loft Stil İç Mekan Tasarım Rehberi
Büyüme pazarlaması için rehber
Kurumsal Marka Kimlik Tasarımı Nasıl Yapılır ?
- Animasyon
- Araçlar
- Dijital Pazarlama
- Fotoğrafçılık
- Grafik Tasarımı
- Haberler
- Hikaye
- İç Mekan Tasarımı
- illüstrasyon
- İncelemeler
- Kreatif Reklam
- Lifestyle
- Marka
- Metaverse
- Mimari Tasarım
- Mobilya Tasarımı
- Motivasyon
- Neyin Nesi
- NFT
- Sanat
- Sosyal Medya
- Tasarım
- Tasarım Sanatçısı
- Tekstil Tasarımı
- UI/UX Tasarım
- Web Tasarımı
- Yapay Zeka
- Yarışmalar