2022 yılında, daha fazla kişi kullanıcı deneyimi tasarımı üzerinde çalışmayı tercih edecek. UX tasarım dünyasına adım atmadan önce, kullanıcı deneyimi tasarımı hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olmamız gerekir. Bu yazıda, tarihsel geçmişi, kapsamı, ana süreçleri ve avantajları dahil olmak üzere çeşitli yönlerden kullanıcı deneyimi tasarımı (UX) tanıtacağım.

UX – Kullanıcı Deneyimi nedir?

UX = User Experience Türkçe karşılığı Kullanıcı Deneyimi anlamlına gelir. Kullanıcı deneyimi olarak adlandırılan UX tasarımı sistem, kullanıcı ve kullanıcı arayüzü’nün genel etkileşimini ifade eder. İnsanların sistemle etkileşime girdiği an ve sonrasındaki hisleri kullanıcı deneyimidir (UX).

ISO 9241-210 standardı, kullanıcı deneyimini “insanların bilişsel izlenimleri ve kullanılması veya kullanılması beklenen ürün, sistem veya hizmetlere verilen yanıtlar” olarak tanımlar. Bu nedenle özneldir ve pratik uygulamalara odaklanır.

Kullanıcı deneyimi, yani duygu, tercih, bilişsel izlenimler, fiziksel ve psikolojik reaksiyonlar, davranışlar ve başarılar dahil olmak üzere, bir ürün veya sistemi kullanmadan önce, kullandığı sırada ve kullandıktan sonra tüm duyguları içermektedir.

Kullanıcı deneyimini etkileyen faktörler

Kullanıcının sistemle ilgili gerçek deneyimini etkileyebilecek birçok faktör vardır. Geliştirmeyi ve analizi kolaylaştırmak için kullanıcı deneyimini etkileyen bu faktörler üç kategoriye ayrılır:

  • Kullanıcı durumu
  • Sistem performansı
  • Çevre (koşul)

Tipik kullanıcı grupları ve tipik çevre koşulları üzerine yapılan araştırmalar sistemin tasarlanmasına ve geliştirilmesine yardımcı olabilir. Bu sınıflandırma, belirli bir deneyimin nedenini bulmaya da yardımcı olur.

Arayüz yeterince anlaşılabilir ve kolay kullanılacak şekilde tasarlandığında, kullanıcılar genellikle çok az kullanılabilirlik sorunlarına katlanırlar.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir?

UX tasarımı kullanıcı deneyimine ve ürün tasarımına odaklanır. Görevleri kullanıcıların “Evet” demesini sağlamaktır. UX tasarımı, kullanılabilirlik, işlevsellik, etkileşim tasarımı, bilgi mimarisi tasarımı vb. insan-bilgisayar etkileşiminin tüm yönlerini içerir.

Her gün gördüğümüz web siteleri, web uygulamaları ve masaüstü programları, mevcut kavramda yaygın olarak insan-bilgisayar etkileşimi olarak bilinen sistemlerdir.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Tarihçesi ?

Kullanıcı deneyimi tasarımı” terimini ilk kullanan kişi ünlü kullanıcı deneyimi mimarı Donald Norman’dı. Kullanıcı deneyimi tasarımı kavramı aslında ergonomiden geliyor. 1940’larda insanlar, insanlar ve makineler arasındaki etkileşimin belirli bir derecede geliştirileğini fark etmeye başladılar. 1990’lardan sonra, kişisel bilgisayar sayısındaki hızlı artış nedeniyle, insanlar kullanıcı deneyimine daha fazla dikkat etmeye başladılar. “Kullanıcı deneyimi” kelimesi ortaya çıkmadan önce, “arayüz ve kullanılabilirlik” tartışması vardı, ama Donald bu kelimenin anlamının çok dar olduğuna inanıyordu. Son olarak, kullanıcı deneyimi kavramını ortaya koydu ve bu kelime dağarcığının insanların çeşitli sistemleri (arayüzler, makineler vb.) Kullanarak deneyimlerinin tüm yönlerini içerebileceğine inanıyor.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı’nın Uygulama Alanları  Nerelerdir ?

İnsanların günlük hayatta kullandığı her nesne veya teknolojik materyallerde kullanıcı deneyimi tasarımı ile karşılaşırız. Bu bir kalem, ketçap şişesi, direksiyon vs. aklınıza ne geliyorsa bir kullanıcı deneyimi tasarımı geliştirme sürecine ihtiyaç duyar. Endüstriden ambalaj sektörüne her alanda var olmaya devam edecektir.  En çok popüler olan alanlar web siteleri, mobil uygulamalar ve yazılım sektörü olacaktır.

Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı Olmak İstiyorum Ne Yapmalıyım ?

Bir kullanıcı deneyimi tasarımcısı olmaya gerçekten karar verdiğinizde, çok fazla teknik bilgi öğrenmeniz, en son tasarım trendlerini takip etmeniz  ve endüstri tutkunuz olması gerektiği anlamına gelir. Heyecanı sürdürmenin anahtarı öğrenmektir. UX tasarımcının sahip olması gereken yetenekler ;

1. Temel konularda uzmanlaşmak
2. Yazılımları kullanabilmek
3. Kullanıcı davranışını anlamak
4. Mantık yeteneği
5. Görsel tasarım yeteneği
6. Kodlama

Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı Ne İş Yapar ?

UX tasarımcısı, sistemin kullanım kolaylığına, değerine, pratikliğine ve verimliliğine odaklanarak bir sistemin kullanıcı deneyimini incelemek ve değerlendirmektir. Sadece ürünleri daha kullanıcı dostu hale getirmek için daha iyi bir yol sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tasarımı düşünme ve stratejileri üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Profesyonel bir UX tasarımcısına dönüşmek istiyorsanız, çok fazla bilgi edinmeniz gerekir.

 Kullanılan arayüz iyi hissettirmeli 

– Caner GÜRPINAR
  • Kullanıcıyı anlama
  • İhtiyaç Analizi
  • Rakip Analizi
  • Prototip Tasarımı
  • Etkileşim Tasarımı
  • Arayüz Tasarımcısı ile Koordinasyon
  • Kullanılabilirlik Testi
  • Hedefleri ve Entegrasyonu İzleme
  • Analiz ve Yineleme

UX tasarımcılarının çalışmalarının merkezinde, analog veya dijital olsun, istekleri ve ihtiyaçları gözlemler ve anketler yoluyla belirledikleri kullanıcılar vardır.

Kullanıcı deneyimi tasarımcısı’nın görevleri nelerdir?

  • Kullanıcı araştırması, rakip analizi planlama ve yürütme
  • Geribildirimleri yorumlama
  • Kullanıcı öyküleri, hedef kimlikleri oluşturma
  • Bilgi mimarisini belirleme ve site haritaları oluşturma
  • Prototipler ve akış şemaları oluşturma
  • Kullanılabilirlik testi yapma

Kullanıcı deneyimi tasarımcısı ne kadar kazanıyor?

Bu yıl Piyasa’ya göre, UX tasarımcı için ortalama ücret aralığı 75.000$ ila 120.000$ arasında değişiyor. Sonuçta, herhangi bir UX Tasarımcının en az yaklaşık 80.000 $ kazanmayı ve maaş artışı için çok fazla alana sahip olduğu bir gerçektir.

Diğer işlerde olduğu gibi, bu sayı konum, tecrübe ve şirket büyüklüğü gibi faktörlerde önemli ölçüde değişiklik göstermektedir.

UI Nedir ? Kullanıcı Arayüzü Tasarımcısı Nasıl Olunur ? ” Makalesi ilginizi çekebilir.

Telif hakkı bildirimi: Bu makale, blog yazarı “Caner GÜRPINAR” ın telif hakkı sözleşmesini kapsayan özgün bir makalesidir. Kendi dilinize çevirmekte özgürsünüz ve yeniden paylaşmak için lütfen orijinal kaynak bağlantısını (backlink) ekleyin.  😉 
Kaynak Bağlantı : https://cizikci.com/ux-nedir-kullanici-deneyimi-tasarimcisi-nasil-olunur